ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

 

***Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας προσδιορίζεται από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Την περίοδο αυτή ο πυροσβεστικός μηχανισμός της χώρας οργανώνεται έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν.***

 

We have 54 guests and no members online

Αναζήτηση

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και επιμνημόσυνη Δέηση

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

 

12η Νοεμβρίου,«Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών»

Posted by Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας on Thursday, November 12, 2015


Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου τιμώνται οι πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Η Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών καθιερώθηκε το 2006 (άρθρο 22 του Ν.3511/2006), σε ανάμνηση του πρώτου νεκρού πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος , ο οποίος έχασε τη ζωή του 73 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, που έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης. Ο 26χρονος πυροσβέστης καταγόταν από το Πολύδενδρο Γρεβενών και ήταν πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού.

Δυστυχώς είναι μακρύς ο κατάλογος των πυροσβεστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή εν ώρα υπηρεσίας. Από το 1998, με την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ., μέχρι σήμερα μετράμε 32 θύματα, αριθμός πραγματικά πολύ μεγάλος. (ενώ από το 1911 μέχρι και σήμερα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 53) Ευχόμαστε να είναι οι τελευταίοι που χάνουν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Προς τιμήν αυτών των ηρώων, αλλά και των άλλων που προηγήθηκαν, δημιουργήθηκε το "Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών" που στέκει πλέον στον προαύλιο χώρο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι. Ένα "εικονοστάσι", ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας, για τους συναδέλφους μας που δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, που έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας.
Ένα ηρώο, όπου θα γονατίζουμε ευλαβικά οι ζώντες συνάδελφοί τους, αλλά και αυτοί που θα πάρουν τη θέση μας και θα δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τηρήσουμε τα ιδανικά για χάρη εκείνων που θυσιάστηκαν.

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και επιμνημόσυνη Δέηση

ΠΗΓΗ: Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας

 

Επιμνημόσυνη δέηση στον Καρέα, τελέστηκε σήμερα, για τους πεσόντες αρχιπυροσβέστες Δημήτριο Μαλούκο και Θεμιστοκλή Μαυραειδή, τον πυροσβέστη Αλέξανδρο Διαβολή, καθώς και τον εθελοντή πυροσβέστη Δημήτριο Καραμολέγκο, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, στο δάσος του Καρέα στον Υμηττό, στις 22 Ιουλίου 1998.
Στο πλαίσιο της τελετής μνημονεύθηκε και το όνομα του 47χρονου αστυνομικού Γιάννη Καλλιντεράκη που έχασε τη ζωή του στη φετινή πυρκαγιά κοντά στο Μνημείο των Πεσόντων.

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και επιμνημόσυνη Δέηση
Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ), Βασίλης Βαλασόπουλος, δήμαρχος Ηλιούπολης, ο διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών αρχιπύραρχος Μιχαήλ Ανδριόπουλος, ως εκπρoσώπος του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο δήμαρχος Παπάγου Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ Παναγιώτης Αγγελόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής αντιπεριφερειάρχης Ερμιόνη Κυπριανίδου καθώς και ο δασάρχης Πεντέλης Αθανάσιος Ρέππας.

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και επιμνημόσυνη Δέηση
Το τρισάγιο τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, στον τόπο όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε ετεροχρονισμένα λόγω των καλοκαιρινών πυρκαγιών που δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησή του στις 22 Ιουλίου.
Το Πυροσβεστικό Σώμα σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ αποφάσισαν την διοργάνωση του την 12η Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών». Η 12η Νοεμβρίου είναι η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, του δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του 73 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: Επικοινωνία Βύρωνα-Καισαριανής εφημερίδα


 

Go to top